Vraag & Antwoord

Zie hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen

De subsidie kent geen bovengrens wat betreft het aantal panelen, maar wij hanteren wel een maximum van 5 zonnepanelen per huidhouden. We willen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan de energietransitie.

Volgens de oude regeling kreeg je de Energiebelasting terug van je zelf opgewekte stroom via je eigen energieleverancier. Per 1 april is dat veranderd en geldt niet meer. Wij vragen de subsidie aan en keren jou een vergoeding uit voor de opgewerkte stroom.

Bewoners met een eigen huis en eigen dak mogen de opgewekte stroom van hun panelen aftrekken van de energie die ze zelf opwekken. Dat heet salderen. Als je deelneemt aan een collectief dak hoef je geen rekening te houden met je eigen verbruik en krijg je via het collectief (wij dus) een vergoeding voor de opgewekte stroom.

Onder de oude regeling was dit lastig, want als je buiten de postcoderoos ging wonen, zou je geen energiebelasting meer terug krijgen. Dat is gelukkit veranderd, alleen bij de aanleg van het systeem moet je in het gebied van de postcoderoos wonen, daarna mag je overal naar toe verhuizen en behoudt je de opbrengst van de panelen.

Dat zou in principe mogelijk moeten zijn, maar is afhankelijk van je eigen hypotheekgever.

Zonnepanelen worden steeds populairder, veel mensen leggen ze op hun eigen dak. Helaas zijn er daardoor ook minder betrouwbare installateurs op de markt die niet al te beste spullen gebruiken of de installatie niet goed aanleggen. Daardoor gaat het heel soms wel eens mis.

Onze Zon Nederland werkt samen met Zonnefabriek BV, een heel betrouwbaar en gerenommeerd bedrijf. Zonnefabriek werkt volgens het Scope12 keurmerk. Daarnaast is een vergelijkbare installatie is nog nooit in brand gegaan. De verzekeringsmaatschappij heeft laten weten dat de premie na plaatsing van de panelen niet omhoog gaat.

Over deelname aan ons zonnedak hoeft geen BTW te worden betaald. De coöperatie investeert en krijgt de BTW terug. Dat scheelt iedereen in de aanschafkosten (en veel gedoe).